HERENIGING BRABANT STEEDS MEER BESPREEKBAAR

Sedert 2002 pleit de B.U.B. voor een unitair België, gedecentraliseerd op basis van de negen, historische provincies. Daarvoor is uiteraard een hereniging van Brabant nodig. De eerste partij die gedeeltelijk de redenering van de B.U.B. volgde was de MR die in 2004 voor een Brabantse kieskring pleitte (klik hier voor artikel van 04.10.04).

Vanaf eind 2007 raakten de zaken in een stroomversnelling. Het is dan wel een taalnationalist, maar het pleidooi van Olivier Maingain eind november 2007 in “Télémoustiqueom een tweetalige provincie Brabant op te richten, konden we zeer smaken.. Begin dit jaar ging Senator Roland Duchâtelet (Vivant, nu VLD) met zijn uitstekend voorstel om een viertalig Brabant op te richten . In die redenering werd hij bijgetreden door een aantal professoren die in juni van dit jaar pleiten voor een meerpolig federalisme met een eengemaakt Brabant (DS, 07.06.08).

Omstreeks hetzelfde moment schoof onze partij een derde Brabants Gewest voor als tussenstap naar een unitair België. Hiermee wordt de voor ons land nefaste bipolariteit doorbroken, hoeft Brussel niet te worden uitgebreid en is het ‘probleem’ B-H-V van de baan.

Ook OPEN VLD gaat nu met zijn nieuwste voorstel een eind in de richting van wat de B.U.B. wil. Zo stelt de liberale partij dit weekend een drietalig Brussels Gewest en – belangrijker – de oprichting van een overlegplatform voor dat de provincies Vlaams- en Waals-Brabant, alsook het Brussels Gewest zou verenigen. Het orgaan zou, om te beginnen, dossiers als ruimtelijke ordening en mobiliteit moeten behandelen. Vreemd toch, dat men eerst de provincie Brabant gesplitst heeft om nu opnieuw samen te werken. Alleszins blijkt nu, voor het eerst, een traditionele partij deze vergissing toe te geven. Het is allemaal nog schoorvoetend en gaat allerminst ver genoeg, maar het is een stap in de goede richting. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.