Brieven naar dagbladen

Enkele van onze lezersbrieven in kranten

Hieronder kan u enkele van de brieven van onze studiedienst die de afgelopen maand in kranten verschenen consulteren.

MC KINSEY

Lezer Bernhard De Muynck is verontwaardigd dat topman De Bode bij Mc Kinsey ‘ontslag heeft moeten nemen’. Allereerst: De Bode heeft zelf ontslag genomen.

Ten tweede: De Bode heeft een Manifest ondertekend waarin
gepleit wordt voor een zelfstandig Vlaanderen. Dat is natuurlijk zijn goed recht.

Met het Manifest van de zgn. “Warandegroep” echter zet De Bode zich op één lijn met het asociale Vlaams-nationalisme en poogt hij een deftig cachet te geven aan het racistische en intolerante ideeëngoed van het Vlaams Belang (het Noorden van België van het Zuiden afscheuren om nog rijker te worden).

Hoe hij deze stellingname wil verzoenen met een toppositie binnen een bedrijf met klanten over de Benelux is niet duidelijk. Of zou De Bode zijn bedrijf ook willen opsplitsen in een Nederlandse, Friese, Duitstalige, Vlaamse, Waalse, Letzebuergische enz. vleugel?

Ten derde: het zijn niet de Vlaams-nationalisten die vandaag gediscrimineerd worden. Integendeel, het zijn de Belgischgezinden – de uniefederalisten en de unitaristen meerbepaald – die volkomen uit de (audiovisuele) media geweerd worden. Separatisme of confederalisme bezorgt je een vrijgeleide op elk televisie- of radiostation.
Een kritische blik, een dissidente stem en je bent al gauw in de ban van het Vlaams- en francofoon-nationalistisch establishment geslagen.

(In ingekorte versie gepubliceerd in DE STANDAARD van 13.12.05)

GROOTSTE BELG

Verwonderlijk, het opiniestuk van de Heer Baeten, voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité (DS 22.11). Decennia geleden heeft men de Belgische media gescheiden en nu schrijft de Heer Baeten dat ze “niet eens in staat zijn” de grootste Belg samen te verkiezen.
Drong de Vlaamse Beweging dan niet zelf aan op een splitsing van de Belgische media? De waarheid is dat de Belgen niet samen de grootste Belg mochten verkiezen.

Er staat in de opdrachtsverklaring van de VRT dat de zender
de Vlaamse identiteit dient te ontwikkelen. En hoe dit beter doen dan, zoals het een openbare zender in een confederatie past, de grootste Belg autonoom te kiezen? De Heer Baeten kaart ook de verschillen aan tussen de lijsten van de VRT en van de RTBF.

Uiteraard zijn er verschillen, het ging dan ook om twee aparte verkiezingen. Net zoals de Limburgers andere kandidaten naar voren zullen schuiven dan de Antwerpenaren. Of stemt iedere Vlaamse gemeente en provincie in gelijke mate voor dezelfde partij tijdens de “echte” verkiezingen?
Wanneer onze verledens uiteenlopen, hebben we geen gemeenschappelijke toekomst, zegt de schrijver tot slot. Het noorden en het zuiden van België liggen reeds 600 jaar
in één politiek-economische ruimte. De enige uitzondering daarop was het-tweetalige- vorstendom Loon (Luik en Limburg). Waar is dan dat uniek Vlaams, of Waals, verleden?

Tot slot nog deze bedenking: zouden de uitslagen voor de verkiezing van grootste Europeaan niet in elk land een andere uitslag opleveren? Heeft de Europese Unie dan geen gemeenschappelijke toekomst? Tegenstrevers zullen zeggen dat de EU “geen staat is”. Ze vergeten wel dat 60% van onze wetgeving Europees is en dat belangrijke bevoegdheden zoals landbouw of milieu grotendeels op Europees niveau uitgeoefend worden.

(In ingekorte versie gepubliceerd in DE STANDAARD van 23.12.05)